Nieuws


10 oktober 2019

HRTech Taal deel 9: Agile werken met een Graph Database


Waarom gaan we hier proberen toe te lichten wat een 'Graph Database' is? Omdat het de basis is onder HRTech oplossingen die klaar zijn voor de 'toekomst van werk'. Die toekomst is namelijk niet hiërarchisch, maar in netwerken, en niet alleen met 'vaste fte's', maar met talent met iedere vorm van arbeidsovereenkomst. Dus een HRTech aanbieder met een graph database is klaar voor de toekomst van werk.

Categorie: AVG-GDPR, HRTech Taal
Geschreven door: HRTech Redactie

Het belang van 'de database'

Er is nog geen goed Nederlands woord voor een 'Graph Database', misschien een grafische database. Een database is het bronsysteem onder elk systeem. Alleen als je data opslaat in een spreadsheet kun je nog niet echt praten over een database, maar iedere HRTech applicatie heeft een database onder zich. Het is het technische hart van ieder systeem en de harde schijf waar alle persoonsgegevens in een HRTech applicatie in zijn opgeslagen.

Als je voor GDPR redenen wil weten waar een HRTech aanbieder de data opslaat dan gaat het over de data in deze database. Die kan bijvoorbeeld in Duitsland 'staan' (letterlijk 'staan', op servers in zo'n grote data center doos/gebouw), terwijl 'de applicatie', de software die de HRTech aanbieder gemaakt heeft in Nederland 'draait' op een andere server.

Waarom proberen we hier aan HR professionals dan toe te lichten hoe zo'n zeer technisch fundament nu juist voor HR toch belangrijk is?

Databases veranderen door anders samenwerken

Dat komt omdat je in de techniek een reflectie vindt van hoe mensen in een organisatie met elkaar samenwerken. Er zijn grofweg twee soorten databases en die reflecteren exact de verandering die we zien in samenwerken:

  1. Relationele database; deze gaan uit van 1 mogelijke relatie tussen 2 entiteiten (bv mensen) en zijn hiërarchisch ingericht
  2. De Graph database; deze gaan uit van meerdere mogelijke relaties tussen entiteiten en zijn ingericht als een netwerk

Alle social media als LinkedIn en Facebook zijn netwerken van mensen, zonder hierarchie, waarbij de CEO van een bedrijf opeens vrienden kan zijn met iemand van de postkamer als ze een kind in hetzelfde voetbalteam blijken te hebben.

In organisatie wordt steeds meer 'Agile' gewerkt, in projectteams, met vaste en tijdelijke medewerkers, zonder hiërarchie. En hier zit dus de link naar HR. Een graph database is eigenlijk de weerspiegeling van meer werken in netwerken ipv hiërarchieën. Zo kun je per team andere instellingen doorvoeren voor bijvoorbeeld bonus berekeningen bij verkopers, klanttevredenheid metingen in teams met meer klantcontact dan anderen, leer paden voor verschillende teams etc.

Buzz word van leveranciers

In social media is dit soort databases dus al een bekend fenomeen, zie hier een uitgebreide toelichting op deze techniek in Computable. Bij de HRTech aanbieders komt ook het besef door dat dit de nieuwe manier van software bouwen moet zijn. Als een HRTech aanbieder dit woord Graph database laat vallen, weet je nu dat zij een beter fundament hebben voor de toekomst van werk dan aanbieders met nog een relationele database.

Deel dit artikel
Dit artikel is 93 keer gelezen.

Reacties

 Laat een een reactie op dit artikel achter 

  Nieuwsarchief

Corona (1)
Talent Journey (0)
Employer Branding (0)
Cultuur (1)
HRTech selecteren (0)
HRTech implementeren (1)
Onderzoek (23)
Interviews (4)
Persbericht (2)
Kennisbank (11)
Boekreview (0)
Partnerschap (8)
AVG-GDPR (2)
Techniek algemeen (0)
Zelfstandigen/Flexwerkers (0)
Debinars (4)
UNLEASH (23)
HR Praktijk (0)
Demo_Day (23)
Onboard.Amsterdam (1)
Insight #HRTech Review Community (0)
HRTech Taal (1)
Bersin (0)
Fosway (0)
Gartner (0)
Capterra (0)
HRTech Arena domeinen (0)
Recruitment vast (25)
Recruitment flex (28)
On/-offboarding (23)
Achtergrond Screening (9)
HR Administratie (12)
Salarissen (8)
Arbeidsvoorwaarden (8)
Dagplanning & tijdregistratie (10)
Declaraties (7)
Prestatiemanagement (27)
Samenwerken (16)
Opleidingen (26)
Assessments (16)
HR Analytics (18)
Strategische personeelsplanning (10)